May 1, 2013

Todays special

KUNG PO CHICKEN Á EIRIN w/o peanuts

Ingredienser: 
Kyllingfiléter, agurk, gulrot, brokkoli, paprika, rød/grønn chili, squash, purreløk/vårløk, olivenolje (soyaolje funker også fint), soyasaus. Om du har østerssaus, sleng med noen spiseskjeer av det også - etter soyasausen. 
Beregn en kyllingfileet på hver, og beregn mengden grønnsaker etter hvor sultne de rundt deg er.
OBS: Nærmest 1/3 av grønnsakene dine vil krympe vekk under woking. Så lag alltid litt mer enn du hadde tenkt.

Framgangsmåte:
0. Kutt alt i lik størrelse. Yatzy-terning-size er fint. :-)
1.  Stek kjøttet i gul olje på høy varme.
2. Legg kjøttet til side og fres løken.
3. Legg løken til side sammen med kjøttet. (på kanten av wokpanna.)
4. Stek de harde grønnsakene ( gulrot, brokkoli, squash) til gulroten begynner å skifte farge fra oransje til svak rød.
5. Ha i resten av grønnsakene, og bland alt sammen med noen spiseskjeer soyasaus. Legg lokk på og la det steke i 1 minutt. ( Om du har østersaus, bruk en fjerdedel av mengden soyasaus du har hatt oppi - helt til slutt før du legger på lokket. Tilsett også lik mengde vann.)
6. Server med ris. Bon appetit!

 (Wokpannen skal være skikkelig varm hele tiden. Oljen skal danse.)
//

Ingredients:
Chicken filét, cucumber, carrots, broccoli, peppers, red/green chili, zuccini, leek/spring onions, olive oil (you can also use soybean oil), soy sauce. If you also have som oysters sauce, add a few tablespoons - after the soy sauce.
1 filet pr person, and calculate the amount of vegetables after how hungry your family/ friends are.
NB: A third of the amount of vegetables will "disappear" while woking.

How to:
 0. Chop both meat and vegetables into the same size. Dice-size is nice. :-)
1.  Fry the meat.
2. Put the meat aside and fry the leek. 
3. Put the leek aside together with the meat (on the edge of the wok).
4. Fry the hard vegetables (carrot, broccoli, zuccini) together until the carrot changes color to "light red".
5. Add the soft vegetables, and mix it all together with about two tablespoons of soy sauce for each portion. Leave to simmer for one minute under a lid. (If you also have som oyster sauce, add 1/4 of what you added of soy sauce as the last thing before you put on the lid.)
6. Serve with rice. Bon appetit!

(The oil should dance in the wok all the time. Read: the wok should be very hot at all times.)


1 comment:

  1. We are writing you from Habitat Parisien, we really like your blog we will keep updated would you like to come and see our page? we followed yours...

    http://habitatparisien.wordpress.com

    ReplyDelete